Namirnice u zelenom soku

Zeleno lisnato povrće tzv. zelenje koje je osnova za zeleni sok je jedina skupina namirnica koja pomaže probavljanju ostale hrane poticanjem lučenja probavnih enzima. Zbog toga se može kombinirati s bilo kojom hranom.

Zeleno lisnato povrće je prepuno vlakana, klorofila i drugih hranjivih tvari. Izvrstan su izbor bjelančevina. Zelenje je osnovna grupa namirnica koja najpotpunije zadovoljava prehrambene potrebe ljudi. Unosom zelenja u organizam u obliku zelenih kašastih sokova uvelike ćete smanjiti dnevni unos masnoća u organizam. Od zelenog lisnatog povrća u našem soku najviše koristimo špinat, blitvu, kelj, raštiku, list karfiola, list brokule, list maslačka, endiviju, koprivu, divlji kelj, cikoriju, peršin, list mrkve, list celera i dr. Sve zeleno lisnato povrće koje koristimo u zelenim kašastim sokovima je proizvedeno organskim putem od strane malih lokalnih proizvođača zdrave hrane.

Sljedeća najvažnija namirnica u zelenom soku je jabuka. Sadrži gotovo sve potrebne nutrijente.

 U jabuci ima vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 i beta-karotena. Ona sadrži i minerale: kalij, kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Jabuka je bogata polifenolima - biljnim spojevima koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Sadrži kvercetin, kamferol, miricetin, katehine, antocijanine i još preko 20 antioksidanata. 100 grama jabuke sadrži 3,3 grama dijetalnih vlakana, što je više od deset posto preporučene dnevne količine.

Zahvaljujući visokom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktoze i glukoze, jabuka opskrbljuje organizam energijom i sprječava umor i gubitak koncentracije.

 Zbog visokog sadržaja vitamina C i antioksidanata, jabuka ima snažno imunostimulirajuće djelovanje.
 Upravo zbog toga jabuka je vrlo učinkovita u borbi protiv virusa, bakterija i slobodnih radikala.Time štiti od prehlade i smanjuje rizik od karcinoma debelog crijeva.

 Jabuka pozitivno djeluje i na srce i krvožilni sustav. Sprječava nakupljanje štetnih tvari u krvi, smanjuje povišeni kolesterol i začepljenje krvnih žila. Na takav način štiti od tromboze i ateroskleroze.

 Zbog bogatstva pektina i celuloze, jabuka poboljšava probavu, stabilizira crijevnu floru te pomaže kod proljeva i zatvora.
 
Nezamjenjiv sastojak u zelenom soku je i banana. Banane spadaju u skupinu plodova visoke nutritivne vrijednosti, zbog toga su nezaobilazni dio zdrave prehrane. U sebi sadrže visoki udio kalija, minerala koji je potreban za normalno funkcioniranje mišića, a ujedno pomaže i u snižavanju krvnog tlaka. Istraživanja su pokazala da kalij koji se nalazi u bananama potiče funkciju mozga i poboljšava koncentraciju i učenje, posebice kod djece i adolescenata. Banana je jedan od malobrojnih plodova koji u sebi sadrži niz vitamina B, uključujući tiamin, riboflavin, niacin, folnu kiselinu i male količine vitamina B5 i B12. Uz vitamine skupine B, banane sadrže i vitamine A, C, E, lecitin, željezo i aminokiseline. U usporedbi s primjerice jabukom, banane imaju četiri puta više bjelančevina, dva puta više ugljikohidrata, tri puta više fosfora, pet puta više vitamina A i željeza. Banane su odličan izvor flavonoida, luteina, zeaksantina, beta i alfa karotena, a sadrže i značajne količine bakra, kroma, mangana, selena i cinka. Banana sadrži triptofan, vrstu bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin – hormon sreće koji opušta tijelo i poboljšava raspoloženje. Uz sve nutritivne vrijednost banana zelenom soku daje puniji okus i kremastu strukturu.

Green smoothie se ujedno sastoji i od đumbira koji posjeduje anti-bakterijska, anti-gljivična i anti-toksična svojstva, zbog toga se koristi kao prevencija gripe i prehlade. Bogat je eteričnim uljima, vitaminom B, kalijem, manganom, bakrom i magnezijem. Također je anti-histamin i zbog toga se koristi kod alergija.
 Ima anti-upalna svojstva, zbog kojih se koristi kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno koštanog i vezivnog tkiva.

 Kemijski sastojci, koje sadrži đumbir, su korisni u sprečavanju procesa biosinteza prostaglandina, koji je odgovoran za nastanak upale. Korijen đumbira se pokazao visoko efektivnim lijekom protiv artritisa. Rezultati liječenja sa đumbirom premašuju rezultate liječenja konvencionalnim lijekovima.
 Sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani, i na takav način pomažu probavi i sprečavaju grčeve. Potvrđeno je da đumbir smanjuje razinu kolesterola i sprečava nastanak krvnih ugrušaka. Ujedno je i namirnica koja učinkovito pomaže u zdravom mršavljenju.

Česte namirnice u zelenom soku su razni citrusi ili agrumi od kojih najviše koristimo limun, naranču, mandarinu i grejp. Bijela, spužvasta ovojnica citrusa ugljikohidratnog je sastava i predstavlja biljna vlakna koja se u vodi tope i bubre. Ta se biljna vlakna nazivaju još i pektinska vlakna.  U toj se ovojnici nalaze i tvari koje posjeduju zaštitnu ulogu u našem organizmu. Nazivamo ih flavonoidima, a smatraju se korisnim spojevima koji sprječavaju oksidativne procese u stanici.

Uz vitamin C, citrusno voće dobar je izvor minerala i njihovih soli, te narančastog biljnog pigmenta iz skupine karotenoida koji predstavljau molekule slične vitaminu A.

Organske kiseline sadržane u plodovima voćki (najviše limunska i vinska), smanjuju svojim djelovanjem kiselost mokraće i na taj način umanjuju mogućnost taloženja kristala mokraćne ili urične kiseline u bubrezima i mokraćnim putovima. Agrumi se i preporučuju osobama koje boluju od bubrežnih kamenaca, imaju problema s povećanom koncentracijom mokraćne kiseline u krvi, a i dijabetičarima jer su to namirnice vrlo efikasne u suzbijanju metaboličke acidoze.

U samoj srži ovog voća sadržane su i značajne količine minerala kalija. U agrumima voda je zastupljena u količini od 85-90%, dok količina šećera (uglavnom monosaharid fruktoza) varira od vrste do vrste. Mandarine su najslađe citrusno voće. Sadrže oko dvostruko više šećera od naranči, a čak devet puta više od limuna. Mandarine sadrže i najviše narančastog pigmenta: beta-kriptoksantina, tvari koja posjeduje antioksidacijska svojstva i djelovanje slično vitaminu A.

Superfoods

Superhrana je hrana s izvanredno bogatom hranjivom vrijednosti.
No, super hrana se, češće nego kao hrana, upotrebljava i kao dodatak prehrani. Najjednostavnije je definiramo kao hranu s visokom sadržajem zdravlju korisnih tvari kao što su antioksidansi, minerali, vitamini, esencijalne masne kiseline, proteini... Većina tih hranjivih tvari djeluje antioksidativno na naš organizam, što znači, da na sebe vežu štetne jednostave radikale, te ih pomažu izlučiti iz tijela.  Super hrana može pomoći u prevenciji mnogih bolesti i alergija, pomaže kod probave, općeg osjećaja i kod porasta tjelesne energije. Super hrana se koristi za čišćenje i detoksikaciju našeg organizma i može pozitivno utjecati na uravnoteženje zdrave tjelesne težine. Od superhrane u našim sokovima koristimo chia sjemenke, lanene sjemenke, kurkumu, datulje, goji bobice, brusnice, kokos, đumbir...

Zašto piti zeleni sok?

Samo biljni svijet je u stanju pretvoriti sunčevu svjetlost u hranu za sva živa bića. Život biljaka ovisi o svjetlosti, naš život ovisi o biljnom svijetu i plodovima. Radi velikog udjela kisika u klorofilu i visokom udjelu minerala i bjelančevina, zeleni dijelovi biljke su jako korisna i važna hrana. Uključimo li u našu svakodnevnu prehranu jednu čašu zelenog soka,  možemo održavati naša tijela vitalnim i zdravim.