Lagan, ukusan i zdrav zeleni sok

Zeleni sok ili smoothie je veoma hranjiv. Sve namirnice koje koristimo u soku nabavljaju se isključivo kod malih lokalnih proizvođača zdrave hrane. Za njegovu pripremu koristimo blender te kombinaciju sezonskog zelenog lisnatog povrća i voća s dodatkom vode kako bi se sok bolje izmiksao.

Usitnjavanjem zelenog povrća u blenderu razbijaju se opne biljnih stanica, što našem organizmu olakšava apsorpciju vrijednih hranjivih sastojaka. Osim što zeleni sok nije uništen preradom, konzerviranjem ili dodavanjem aditiva i sladila, u njemu se kriju vrijedni sastojci poput klorofila, biljnih vlakana, enzima, aminokiselina, bjelančevina, vitamina i minerala.

Klorofil je sam po sebi osobito koristan kod svih oblika kroničnih bolesti kao i za jačanje imuniteta i detoksikaciju. Iz tog razloga najbolje ga je uzimati iz svježih zelenih listova špinata, blitve, kelja, cikorije, koprive, maslačka itd. Klorofil koji se nalazi u njima uklanja različite vrste toksina iz tijela te na taj način rasterećuje jetru. Za probavu zelenog soka potrebno je tek nekoliko minuta i pri tome se koristi vrlo malo tjelesne energije.

Pijenje zelenih sokova najlakši je i najučinkovitiji način da u vašu prehranu uključite dovoljno voća i zelenog lisnatog povrća. Tako ju obogaćujete vrijednim sastojcima bilo u cilju liječenja, preventive ili održavanja optimalnog zdravlja. Svakodnevno konzumiranje zelenih sokova pomoći će pokretanju prirodnih tjelesnih mehanizama ozdravljanja, prije svega čišćenjem tijela od velike količine kolesterola i toksina.

U roku od mjesec dana pijenja zelenog soka ujutro, psihofizičko zdravlje drastično se popravlja. Čak i ako niste ljubitelj sirove hrane, zeleni sokovi zacijelo će vam se svidjeti jer su zasitni i vrlo ukusni. Uz to, reguliraju razinu šećera u krvi, ubrzavaju metabolizam, povećavaju energiju i koncentraciju, otklanjaju kronični umor, tromost i nesanicu. Doprinose i ljepoti. Zeleni sokovi smanjuju tjelesnu težinu, poljepšavaju izgled kože, kose i noktiju te uklanjaju celulit. Zeleni smoothie odličan je napitak za svaku životnu dob. Vole ih i djeca.